Return to site

Elokuva johtamiskoulutuksessa - mitä sen avulla voi oppia?

· naisjohtajuus,verkostot,luovuus

Muutama vuosi sitten osallistuin kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilaisen NeuroART -kurssille Helsingin yliopistossa. Ajatus oli tarkastella, miten liikuntaa, musiikkia ja erilaisia taiteita voitaisiin hyödyntää aikuisten oppimisessa työelämän kontekstissa ja erityisesti johtamiskoulutuksessa.

Kiinnostuin silloin erityisesti elokuvan mahdollisuuksista. Opin, että esimerkiksi Yhdysvaltain armeijassa käytetään elokuvia havainnollistamaan johtamista tilanteissa, joita olisi vaikea käytännössä simuloida.

Chicagon yliopiston kurssilla Leadership Exploration and Development, MBA-opiskelijat käsikirjoittavat, toteuttavat ja esittelevät lyhytelokuvan. Ei hullumpi idea. Tarinankerronta on tärkeä taito.

Taiteilla yleisesti on muutoksia aikaansaavaa ja transformatiivista potentiaalia. Niiden avulla voidaan opettaa intuitiivisia ja pehmeitä taitoja, joita perinteisin menetelmin voi olla vaikea opettaa. Taiteeseen kuuluu olennaisesti epävarmuus, riskinotto ja määrittelemätön lopputulos. Siihen liittyy aina tulkinta, kuten inhimillisessä vuorovaikutuksessa.

Naisille roolimalleja ja esimerkkejä johtajuudesta

Olen itse melkoinen elokuvien ja TV-sarjojen suurkuluttaja. Minua on aina kiehtonut ajatus sankaruudesta - onko sankari mies vai nainen? Elokuvissa näkee usein ns. Hero’s Journey kaavan; monomyytin, jossa päähenkilö lähtee seikkailuun, etenee vaikeuksien kautta voittoon ja kasvaa ihmisenä. Sankarin matka ei ole mitenkään sukupuoleen sidottu: esimerkiksi Liisa Ihmemaassa (The Wizard of Oz, 1939) perustuu tähän rakenteeseen.

Entä millaisia roolimalleja elokuvat tarjoilevat naisille johtajuudesta? Aloin etsimään elokuvia, missä olisi vahva naisprotagonisti, oman elämänsä sankari, joka ei tarvitse miestä pelastamaan häntä. Ja löytyihän niitä. Tässä muutamia suosikkejani:

1. Erin Brockovich (2000)
2. Molly’s Game (2017)
3. Borgen - Vallan linnake (2010-2022)
4. Paholainen pukeutuu Pradaan (2006)
5. Hidden Figures - Varjoon jääneet (2016)
6. The Queen (2007)
7. The Iron Lady (2011) - Rautarouva
8. Equity (2006)
9. Joy (2015)
10. The Queen of Fucking Everything (2025)

Näissä elokuvissa ja sarjoissa on naisia erilaisissa johtajuuden konteksteissa. Osa fiktiivisiä hahmoja, osa tositarinoihin perustuvia. Mielenkiintoista on ollut pohtia, millaisia luontaisia vahvuuksia heillä kullakin on, millaisia taitoja ja taktiikoita he käyttivät haastavissa tilanteissa - ja miten he kasvoivat ihmisinä.

Tunnetaitoja, rohkeutta, rajojen rikkomista, luovuutta, verbaalista nokkeluutta. Niitä kaikkia löytyy. Mutta löytyy myös eettistä pohdintaa naisten esimies-alainen suhteista, naisten verkostoista, vaikeista päätöksistä ja menestyksen hinnasta.

Tule mukaan keskustelemaan elokuvista

Järjestän tänä keväänä yllä mainituista elokuvista keskustelutilaisuuksia lukupiirin hengessä. Jokainen katsoo elokuvan itselleen sopivana ajankohtana. Kokoonnumme kerran kuussa tai joka toinen viikko keskustelemaan yhdessä valitusta elokuvasta tai sarjasta.

Ensimmäinen tapaaminen on heti pääsiäisen jälkeen 22.4.2025 Keskuskirjasto Oodissa. Tila on rajallinen, joten pyydän ilmoittautumaan etukäteen. Keskustelu on luottamuksellista ja noudatamme turvallisen tilan periaatteita.

Ensimmäisellä kerralla käsiteltävänä on Wall Streetin maailmaan sijoittuva elokuva Equity (2016). Se kertoo naispuolisesta investointipankkiirista (Anna Gunn), jonka vastuulla on englantilaisen tietoturvayhtiön pörssiin listautuminen. Tarinan tapahtumat ovat realistisia, joskin fiktiivisiä. Elokuvan käsikirjoittajat, ohjaaja ja päähenkilöt ovat rahoitusalan elokuvista poiketen kaikki naisia. Alla elokuvan traileri ja linkki ilmoittaumiseen.

Tervetuloa mukaan!